Akkerbouw

Nieuws

’Concentratie van productie graan en oliezaad risicovol’

Singapore - De productie van graan en oliehoudende zaden concentreert zich steeds meer op de wereld.

Daardoor groeit het risico op misoogsten en sterk schommelende prijzen. Volgens Rabobank International produceert de VS inmiddels 35 procent van alle soja ter wereld. Brazilië en Argentinië nemen samen 47 procent voor hun rekening. De landen rond de Zwarte Zee oogsten 16 procent van alle tarwe. Palmolie wordt voor 87 procent geproduceerd door Indonesië en Maleisië, meldt de Rabobank op het Global Grain Asia Event in Singapore.

“De concentratie van de productie leidt er toe dat een lokale misoogst een wereldwijd effect heeft. Voorbeelden zijn Argentinië en Zuidoost-Azië in 2009 en de Zwarte Zee regio in 2010. Dit jaar zie je dat droogte in Brazilië en Argentinië de prijs van soja opdrijft.”

Of registreer je om te kunnen reageren.