Akkerbouw

Nieuws

CWB: geen grote groei brouwgerstareaal in de wereld

Winnipeg – De Canadian Wheat Board (CWB) tempert de verwachting dat het brouwgerstareaal in de wereld flink gaat groeien.

Volgens de CWB, het grootste gersthandelsbedrijf ter wereld, is het prijsverschil tussen voer- en brouwgerst de laatste maanden sterk gedaald, waardoor andere zomergranen interessanter worden dan brouwgerst.
In EU bedraagt de premie op brouwgerst nu 20 tot 45 euro. Begin dit jaar was het prijsverschil tussen brouwgerst en voergerst is in Duitsland ruim 57 euro. In Frankrijk werd toen voor brouwgerst 59 euro per ton méér betaald dan voor voergerst. In Finland was het verschil 51 euro.
Het Franse analysebureau Stratégie Grains verwacht dat dit jaar het gerstareaal in de wereld 8 procent groeit. Een groot deel van de groei komt voor rekening van zomergerst vanwege de uitwintering van wintergraan in de EU, Canada en de landen rond de Zwarte Zee. Maar de CWB tempert die verwachting gezien de lage premie op brouwgerst.
Het Zwitserse analysebureau RMI Analytics zegt tegen analistensite Agrimoney dat ook de bemesting een rol speelt. Wintergranen krijgen een relatief ruime stikstofbemesting. Als je daar zomergerst gaat telen is er risico dat de gerst niet brouwwaardig is vanwege een te hoog eiwitgehalte. Veel telers zullen dat risico niet willen lopen en mais of zomertarwe zaaien.

Of registreer je om te kunnen reageren.