Akkerbouw

Nieuws 429 x bekeken

Brussel wil extra suiker toelaten op voedingsmarkt

Brussel – De Europese Commissie wil 250.000 ton surplussuiker beschikbaar stellen voor de voedingsmarkt. Het plan wordt in het volgende beheerscomité Suiker besproken met de lidstaten.

Suikerproducenten mochten eind vorig jaar al 400.000 ton surplussuiker verkopen als voedingssuiker tegen een heffing van 85 euro per ton. Normaal is de heffing 500 euro. Dit is interessant voor de producenten omdat voedingssuiker meer geld opbrengt dan industriële surplussuiker.
Daarnaast wil de Commissie vanaf mei opnieuw de import van suiker toestaan tegen een verlaagd invoertarief. Een paar maanden geleden liet de Commissie al 191.000 ton extra suiker toe in de EU via tenders tegen een verlaagde importheffing. Deze tenders zijn in januari stopgezet.
Verder wil de Commissie in seizoen 2012/2013 de export van 650.000 ton suiker toestaan, de helft van wat de WTO toestaat.
De lidstaten zijn verdeeld over de suikermaatregelen. Lidstaten die zelf suiker produceren willen het liefste surplussuiker verkopen op de voedingsmarkt. Lidstaten zonder bietenverwerkers maken liever gebruik van importsuiker omdat dat doorgaans goedkoper is voor hun raffinaderijen.

Of registreer je om te kunnen reageren.