Akkerbouw

Nieuws 743 x bekeken

Brussel verlaagt graanprognose

Brussel – De Europese Commissie heeft de graanprognose voor de Europese Unie met bijna 1 miljoen ton verlaagd ten opzichte van de vorige prognose, ondanks het feit dat het areaal 400.000 hectare groter wordt ingeschat. Toch raamt de Commissie de graanoogst nog te hoog, vindt het Productschap Akkerbouw.

In de nieuwe prognose verwacht de Commissie een oogst in de EU van 289,3 miljoen ton graan. Vorige maand ging de Commissie nog uit van 290,2 miljoen ton, terwijl het areaal nu wordt ingeschat op 56,9 miljoen hectare. Dat is 400.000 hectare meer dan vorige maand.
Toch is de Commissie nog te optimistisch, stelt een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw. "De Franse productie is weinig verlaagd, terwijl daar veel schade is ontstaan door de vorst. Ook voor Polen is de prognose te positief."
De woordvoerder geeft wel aan dat het effect van uitwintering beperkt is. "De grond wordt dan ingezaaid met zomergraan of mais. Maar zomergraan produceert 15 tot 20 procent minder dan wintergraan. En uitwintering is voor de akkerbouwers een ramp. Ze maken extra kosten terwijl de opbrengst lager uitvalt."
Vorig jaar oogstte de EU 287 miljoen ton graan. Ondanks de hogere productie van dit jaar daalt de beschikbaarheid. Dat komt omdat het verbruik harder groeit. Daardoor heeft de EU aan het eind van seizoen 2012/2013 (op 30 juni 2013) nog een graanvoorraad die 6,42 weken van het jaarverbruik kan dekken. Dat is aan het begin van het nieuwe seizoen 6,63 weken. Dit seizoen 2011/2012 begon met een voorraad voor 6,95 weken.
Vorig jaar is 56 miljoen hectare graan geteeld in de EU. Dat groeit naar 56,9 miljoen hectare. De graanprijzen zijn relatief hoog, waardoor boeren grond inzaaien die anders braak ligt. Bovendien switchen telers van aardappelen en uien naar graan vanwege de lage uien- en aardappelprijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.