Akkerbouw

Nieuws

Britten ontwerpen machine voor automatisch lezen van aardappelen

Dundee – Computerdeskundigen van de Britse Universiteit van Lincoln hebben met het aardappelproductschap Potato Council een leesmachine ontworpen voor aardappelen.

De machine haalt met behulp van foto’s verkeerde aardappelen van de leesband. De onderzoekers presenteerden deze week een prototype op een landbouwbeurs in Dundee in Groot-Brittannië.
De leesmachine is vooral bedoeld om aardappelen met zichtbare afwijkingen van de schil te selecteren. De onderzoekers stellen dat het een goedkope manier is om de kwaliteit van de aardappelen te verbeteren.
Volgens onderzoeker Tom Duckett maakt het systeem gebruik van dezelfde technologie als in de game-industrie wordt gebruikt. ”Bij computerspelletjes wordt informatie omgezet in beelden. Wij draaien dat om en zetten beelden om in informatie. Deze techniek is relatief goedkoop en we gebruiken een gewone webcam en computer in het systeem. We verwachten dat dit systeem ook toepasbaar is in andere producten zoals peen en appels.”De machine haalt met behulp van foto’s verkeerde aardappelen van de leesband. De onderzoekers presenteerden deze week een prototype op een landbouwbeurs in Dundee in Groot-Brittannië. De leesmachine is vooral bedoeld om aardappelen met zichtbare afwijkingen van de schil te selecteren. De onderzoekers stellen dat het een goedkope manier is om de kwaliteit van de aardappelen te verbeteren.

Of registreer je om te kunnen reageren.