Akkerbouw

Nieuws 839 x bekeken 1 reactie

’Britse overheid koopt te veel Nederlandse aardappelen’

Londen – De Britse overheid haalt slechts 17 procent van de benodigde aardappelen uit eigen land. Een groot deel van de andere aardappelen of daarvan gemaakte producten zoals patat komt uit ons land, iets wat bij de Britse aardappeltelers in het verkeerde keelgat is geschoten.

In Groot-Brittannië koopt de overheid of voor haar werkende cateringbedrijven aanzienlijk meer voeding in dan bijvoorbeeld in ons land. Het gaat daarbij niet alleen om eten voor kantines in bijvoorbeeld ministeries, gevangenissen of bij de politie maar ook om staatsscholen die vrijwel altijd een – warme – schoollunch bieden en voor ziekenhuizen en andere onderdelen van de gezondheidszorg die nagenoeg volledig tot de staat behoort. Staatssecretaris Jim Paice van landbouw heeft nu in antwoord op kamervragen laten weten dat daarbij 100 procent van het rundvlees en 90 procent van de kip en eieren uit eigen land komt. Die percentages nemen de laatste tijd ook voortdurend toe, niet in het minst dankzij de voortdurende druk van boerenorganisaties om meer Brits te kopen.
Bij aardappelen ligt dat aandeel eigen product volgens de opgave van Paice echter op slechts 17 procent. Bij dat lage percentage gaat het niet alleen om aardappelen zelf maar ook om – diepvries – patat en dergelijke. Beleidsmedewerker Lorna Hegenbarth van de National Farmers Union stelt ’dat cateringsbedrijven veel van die producten uit Nederland halen omdat de kwaliteit daar beter zou zijn en ook de bevoorrading goed loopt.’ ”Er zijn tegenwoordig echter ook goede Britse merken dus cateraars kunnen makkelijk Brits in plaats van Nederlands kiezen.”

Eén reactie

  • Mels

    Kamer vragen graag,meer inlandse afzet zou ook hier mooi zijn,KOOPT HOLLANDSCHE WAAR!!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.