Akkerbouw

Nieuws

Bollenhandel wil los van Productschap Tuinbouw

Hillegom – De bollenhandel wil uit het Productschap Tuinbouw (PT) stappen. De sector vreest dat een nieuw te vormen productschap de handel toch weer heffingen gaat opleggen.

Anthos, de bond voor de handel in boomkwekerij- en bolproducten, heeft minister Henk Kamp van Sociale Zaken gevraagd om de handelsbedrijven in de bloembollensector buiten de werkingssfeer van het PT te stellen. In 2011 is het draagvlak gepeild onder de heffingbetalers van het PT. Anthos concludeert daaruit dat er weinig draagvlak is bij de bollenhandelsbedsrijven voor het PT.
Vanaf 1 juli 2011 betalen de handelsbedrijven geen PT-heffing meer. Maar Anthos-voorzitter Henk Westerhof vreest dat een mogelijk nieuw te vormen productschap weer heffingen gaat opleggen in 2013. Als minister Kamp het verzoek honoreert is dat niet meer mogelijk.
Ook ziet Westerhof niets in één agrarisch productschap, zoals LTO wil. ”Dan loopt de handel nog steeds het risico dat het moet betalen voor activiteiten die het zelf kan organiseren.”
De bollenhandel heeft iBulb opgericht om op vrijwillige basis activiteiten voor de handel te organiseren. iBulb heeft een budget van 2,2 miljoen euro. Volgens Anthos zijn 85 handelsbedrijven aangesloten die 90 procent van de handelswaarde realiseren. Westerhof: ”Er zit nog 4 miljoen euro van de bollenhandel in het PT. We bekijken nog welke afspraken we daar over kunnen maken.”
Een woordvoerder van het PT stelt dat de bollenhandel nog in het bestuur zit. ”Als Kamp de opting out honoreert kan de handel niet langer in het bestuur zitten.”

Of registreer je om te kunnen reageren.