Akkerbouw

Nieuws 1 reactie

Belgische boerenbonden willen meer eiwitgewassen in EU

Brussel - De Belgische boerenorganisaties ABS, VAC en Veva en de landbouwactiegroep Wervel willen dat de Europese Commissie meer doet aan het stimuleren van de teelt van eiwithoudende gewassen in de EU.

De boerenbonden vinden dat het voorstel voor de hervorming van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid daarin te kort schiet.
De organisaties verwijzen naar een resolutie van 4 februari 2011 van het Europees Parlement waarin de parlementsleden hun zorgen uiten over het dalende areaal eiwithoudende gewassen. De EU importeert 70 procent van de benodigde eiwit, vooral in de vorm van soja. Dit heeft een enorm negatieve impact op de Latijns-Amerikaanse plattelandssamenleving en het milieu, stellen de organisaties.
Een ander voordeel van de teelt van eiwitgewassen is dat ze stikstof vastleggen in de bodem. Daardoor hoeven boeren minder uit te geven aan kunstmest en daalt de uitstoot van broeikasgassen.

Eén reactie

  • denker123

    Dit is een dilemma Monsanto zou door G.M.O. voor kouderesistente soyabonen kunnen zorgen ,maar Europa wil dit niet.Monsanto daardoor ook niet want dan kunnen de G.M.O.verslaafde latijns Amerikaanse landen minder soya exporteren naar Europa Trouwens Argentinie maakt al van 30% van zijn soyabonen ondanks de mindere soyaoogst nuttelose biodiesel een ramp voor het milleu .En weer stijgende soyaprijzen.!!!!!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.