Akkerbouw

Nieuws 2 reacties

Behoud ontsmettingmiddel metam-natrium dichterbij

Brussel – Scofcah, het permanent comité voor voedselveiligheid en diergezondheid van de Europese Commissie, heeft metam-natrium op de Annex I-lijst geplaatst. Daarmee komt het behoud van het grondontsmettingsmiddel een stap dichterbij.

Het Annex I-besluit treedt op 12 juli dit jaar in werking. Actieve stoffen van gewasbeschermingsmiddelen moeten op de lijst Annex I staan voordat een middel in een EU-lidstaat mag worden toegelaten.
Scofcah heeft wel een aantal beperkingen opgelegd. Een grondontsmetting met metam-natrium (merknaam: Monam Cleanstart) is maximaal eens per drie jaar toegestaan op hetzelfde perceel. In onbedekte teelten, zoals aardappelen en bollen, is maximaal 300 liter per hectare toegestaan.
Cropmanager van distributeur Certis Edwin Hendriks is blij dat de Scofcah metam-natrium op de Annex I lijst heeft geplaatst. ”Er was een dreiging dat de stof verboden zou worden. Het middel is onmisbaar voor de teelt van aardappelen, bollen en veel vermeerderingsgewassen.”
In Nederland wordt het middel gezien als essentieel. Hendriks: ”Deze ’essential use’ houdt in dat maximaal 700 tot 750 liter per hectare mag worden gebruikt en dat eens in de vijf jaar de grond kan worden ontsmet. De grens van 300 liter die de Scofcah stelt, werkt wel bij aardappelcystenaaltjes maar niet bij veel andere aaltjes en bodemschimmels. De essential use geldt tot eind 2014. We hopen dat de overheid die verlengt. De basisfabrikant Taminco gaat aanvullende informatie leveren om toepassingen met hogere doseringen te ondersteunen. Plaatsing op de Annex I lijst houdt in dat het middel ook na 2014 behouden blijft. We hopen alleen dat de dosering omhoog gaat.”
Ook gewasbeschermingsspecialist Jaap van Wenum van LTO is blij met het besluit van de Scofcah. ”Metam-natrium is het enige grondontsmettingsmiddel in Nederland. Zonder metam-natrium wordt een aantal teelten lastig. Maar voor bijvoorbeeld bollen heb je echt een hogere dosering nodig dan 300 liter per hectare.”

Laatste reacties

  • Mels

    Of een ruimere vruchtwisseling met groenbemesters en onderwater zetten,al kan dat niet overal.

  • cthijssen

    Mels... en dan nog blijf je last houden van bepaalde aaltjes en of onkruiden.

Of registreer je om te kunnen reageren.