Akkerbouw

Nieuws 904 x bekeken

Argentinië kan 12 miljoen ton graan exporteren

Buenos Aires – In Argentinië is tussen de 21 en 22 miljoen ton mais beschikbaar voor de handel, waarvan 16 miljoen ton kan worden geëxporteerd.

Dat heeft landbouwminister Norberto Yauhar verklaard. In september is de export van 7,5 miljoen ton mais reeds vrijgegeven. De overige 8,5 miljoen ton wordt mogelijk in april en mei via maisquota vrijgegeven.
Argentinië stelt tevens de export open voor 3,6 miljoen ton tarwe. De minister gaf volgens landbouwraad Freek Vossenaar in een persconferentie expliciet aan overeenstemming te hebben over de exortquota met de staatssecretaris voor handel, Beatriz Paglieri. De regering van president Cristina de Kirchner legde de export herhaaldelijk aan banden vanwege oplopende prijzen in eigen land.
Volgens Vossenaar kan het huidige gebrek aan harde valuta in Argentinië reden zijn om de export van granen niet tegen te houden. De regering hanteert ook lucratieve exportbelastingen op tarwe en mais van respectievelijk 23 en 20 procent. Graanprijzen liggen door de quotering ver onder de wereldmarktprijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.