Akkerbouw

Nieuws 1292 x bekeken

Argentijnse oproep geen tarwe meer te telen

Buenos Aires – De Argentijnse boerenorganisatie Sociedad Rural roept akkerbouwers op geen tarwe meer te telen. De risico’s op lage prijzen zijn te groot.

Volgens de boerenbond heeft Argentinië grote tarwevoorraden en belemmert de politiek de export.
De oproep is gedaan door de afdeling Rosario van de boerenbond, zegt de Nederlandse landbouwraad Freek Vossenaar. ”Sociedad Rural schat dat er genoeg tarwe op voorraad ligt om de binnenlandse vraag van 7 miljoen ton te dekken. Bovendien is het risico groot dat de export niet soepel gaat.”
Argentinië kent al vijf jaar een systeem van exportbeperkingen, ondanks de vaak overvloedige oogsten. Vossenaar: ”De binnenlandse tarweprijs daalde tot de helft van het wereldmarktniveau. De regering heeft steeds gezegd de problemen op te lossen maar heeft nooit de export vrijgegeven. Daardoor is het vertrouwen van de telers in de overheid ernstig ondermijnd. Ook de exportbelasting van 23 procent op tarwe roept veel kritiek op.”
Volgens voorzitter Santiago Labourt van de telersvereniging Argentrigo is een exportquotering geen oplossing. ”De regering begrijpt niet wat onzekerheid doet met de sector. De boeren blijven gewoon weg als er geen afzetmarkt is.”
Volgens Vossenaar hebben de maistelers de laatste jaren met vergelijkbare problemen te maken. ”Dat heeft het areaal sojabonen een forse impuls gegeven. Gerst is een alternatief wintergewas gebleken met China als belangrijkste koper.”
Argentinië speelt een grote rol in de wereldhandel. Het land is de vijfde tarwe-exporteur ter wereld, de nummer twee in de maisexport na de VS en nummer drie in de soja-export na de VS en Brazilië.

Of registreer je om te kunnen reageren.