Akkerbouw

Nieuws 2671 x bekeken

Vroege aardappelseizoen begint bijna maand later

Sint Annaland – Door de late vorstperiode begint het vroege aardappelseizoen naar verwachting bijna een maand later dan vorig jaar.

Toen ging op 8 februari de eerste poters de grond in, voor dit teeltseizoen verwacht Alvantho’s veilingdirecteur David Hage dat komend weekeinde of begin volgende week het poten aanvangt. ”Het zit er wel aan te komen, telers bewerken het land, maar het weer zit nog tegen”, zegt Hage.
Heel druk maakt hij zich er niet over. ”Later planten betekent niet dat je ook later oogst. In het groeiseizoen kan nog veel worden goedgemaakt.” De late vorst belemmert dus een zeer vroege start, maar leidt wel tot een goede basis. ”Vorst heeft de structuur van de grond verbeterd.”
Het areaal van de vroege aardappelteelt is stabiel. ”Voor zo’n kleinschalige teelt zijn weinig alternatieven. Misschien dat er kleine rasverschuivingen plaats vinden.”
Dat geldt wat Hage betreft eigenlijk ook voor de nationale hoofdoogst. ”Er is weinig ruimte voor verandering. Het grootste deel ligt contractueel vast. Een paar procent krimp kan bij een lagere opbrengst wel het verschil maken.”

Of registreer je om te kunnen reageren.