Akkerbouw

Nieuws 1002 x bekeken 4 reacties

’Vorstschade in wintertarwe lijkt mee te vallen in EU’

Parijs – De vorstschade in wintertarwe lijkt mee te vallen in de EU. Het Franse marktbureau Stratégie Grains heeft de oogstprognose voor tarwe met 0,5 procent verlaagd ten opzichte van de januariprognose. De herziene oogstprognose van 132,7 miljoen ton zachte tarwe valt wel 3,3 miljoen ton hoger uit dan vorig jaar.

Delen van Europa hadden de laatste weken te maken met temperaturen van min 30 graden. Veel analisten wachten echter met prognoses tot in het voorjaar duidelijk wordt in hoeverre de wintertarwe herstelt. Ook marktbureau Agritel vindt een schatting te vroeg. ”De harde tarwe is mogelijk hard geraakt ten noorden van de Loire in Frankrijk. Ook koolzaad en wintergerst zijn beschadigd. De zachte tarwe is minder geraakt door de kou.”
Kapot gevroren tarwepercelen worden in het voorjaar vooral ingezaaid met mais. Stratégie Grains heeft daarom de oogstprognose voor mais met 300.000 ton verhoogd naar 62,6 miljoen ton. Voor gerst stijgt de prognose met 100.000 ton naar 54,6 miljoen ton. Vooral in Tsjechië en Slowakije worden meer zomergranen ingezaaid.

Laatste reacties

 • bolspolder

  ja ik ga akkoord met de regels

 • hokloosterboer

  ja ik ga akkoord met de regels

 • hokloosterboer

  De tarwe ziet er bij mij ook erg geel uit.

 • Raf

  ja ik ga akkoord met de regels

Of registreer je om te kunnen reageren.