Akkerbouw

Nieuws 641 x bekeken

Veel meer vrije uien bij de teler dan vorig jaar

Noordhoek – De voorraad uien in opslag bij Nederlandse telers is ondanks de erg grote oogst van 2011 maar 4 procent groter dan vorig jaar rond deze tijd. Daarvan is 86 procent nog vrij te verkopen, terwijl vorig jaar nog 70 procent de vrije handel in kon. Dat blijkt uit de tweede voorraadpeiling in het seizoen van de Verenigde Telers Akkerbouw (VTA), onder een representatief deel van de leden. VTA peilt ieder jaar driemaal, in december, februari en april.

De oogst 2011 was bij de VTA-leden op de peildatum 1 februari 14 procent groter dan die van het voorgaande seizoen. Het blijkt nu dus dat de meeropbrengst al grotendeels is weggewerkt. Van de totale oogst was op de peildatum 44 procent afgeleverd, dat was vorig jaar 35 procent. Die inhaalslag komt niet vanwege een zeer voorspoedige export, weet de sector maar al te goed. De prijzen zijn naar een zeer laag peil gezakt.
”Er is al heel veel weg, dat is het enige voordeel,” zegt Ralph de Clerck, voorzitter van de VTA-uiencommissie. Hij maakt daarbij de kanttekening dat vooral uitval is opgetreden, het is geen weelde. Grote hoeveelheden uien hebben als bestemming de vergisting gekregen, zijn ondergeploegd of opgevoerd aan vee. De tarra in de uien van de oogst 2011 is erg hoog. De Clerck: ”Wie goede uien heeft, spreekt over 10 procent tarra.”
Niet voor niets willen verpakkers niet veel uien vastleggen voor levering op termijn. Ze kopen alleen partijen uien die ze meteen nodig hebben. Vandaar het grote percentage vrij verkoopbare uien in de opslag bij telers.

Of registreer je om te kunnen reageren.