Akkerbouw

Nieuws

USDA verwacht recordareaal mais in Verenigde Staten

Washington – Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) verwacht dat het maisareaal in de Verenigde Staten dit jaar met 2,5 procent groeit naar 37,6 miljoen hectare.

Dat is het grootste maisareaal sinds de Tweede Wereldoorlog. Volgens het landbouwministerie willen de akkerbouwers in de VS profiteren van de hoge mais­prijs. Bij een gemiddeld groeiseizoen leidt het areaal tot een recordproductie van 361 miljoen ton mais. Vorig jaar is in totaal 316 miljoen ton mais geoogst. De uitbreiding van het maisareaal gaat ten koste van sojabonen en katoen. Het areaal sojabonen krimpt 1,3 procent. De akkerbouwers in de VS telen dit jaar 17 procent minder katoen.
De vraag naar mais vanuit de ethanolindustrie in de VS daalt, stelt het USDA. Per 1 januari is de subsidie op bio-ethanol stopgezet.
China gaat meer mais importeren door de groeiende vraag naar veevoer. USDA verwacht dat China in enkele jaren de grootste maisimporteur ter wereld wordt na Japan en Mexico.
Het marktaandeel van de VS op de wereldmarkt voor mais zit al jaren rond de 55 procent. Op termijn verwacht het USDA dat het aandeel daalt naar 47 procent. Dat komt omdat ook in Brazilië, Oekraïne, Rusland en de Europese Unie akkerbouwers meer mais gaan telen.

Of registreer je om te kunnen reageren.