Akkerbouw

Nieuws 1 reactie

USDA verlaagt prognose productie mais en soja

Washington – Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) heeft de graanprognoses aangepast. Zo is de productie van mais en sojabonen verlaagd vanwege kleinere oogsten in Zuid-Amerika. Daardoor vallen de voorraden aan het eind van dit seizoen 2011/2012 lager uit dan gedacht.

USDA publiceert iedere maand een prognose over de productie en het verbruik van graan. Analisten vonden de twee vorige prognoses van USDA veel afwijken van wat werd verwacht. Dat leidde tot forse schommelingen van de tarwe- en maisprijzen. In de nieuwe prognose stelt USDA dat bij. Daarom zijn de producties van mais en soja flink verlaagd.

USDA heeft de maisprognose voor Argentinië met 4 miljoen ton verlaagd naar 22 miljoen ton. Het land oogst 48 miljoen ton sojabonen. Dat is 2,5 miljoen ton minder dan USDA in januari inschatte.
Volgens het ministerie heeft het de laatste dagen geregend in Argentinië. Maar de regen komt te laat voor de mais en ook de soja zal maar in beperkte mate herstellen van het watertekort.

Ook de akkerbouwers in het zuiden van Brazilië hadden last van de droogte. USDA verwacht in de nieuwe prognose voor Brazilië een oogst van 72 miljoen ton sojabonen. Dat is 2 miljoen ton minder dan in de januariprognose. De Braziliaanse maisoogst houdt USDA echter gelijk op 61 miljoen ton.

In de vorige prognoses schokte USDA de markt doordat de maisvoorraad in de VS veel groter werd ingeschat dan verwacht. Analisten vonden dat het ministerie uitging van een veel te laag verbruik door de Amerikaanse veehouderij. In de gisteren verschenen prognose verlaagt USDA de maisvoorraad dan ook met 1,1 miljoen ton naar 20,4 miljoen ton. Door de lagere productie in Zuid-Amerika exporteert de VS meer mais.

Eén reactie

  • ed12345

    de USDA prognoses zijn niet helemaal schoon van politieke invloeden ik volg ze al meer dan 30 jaar vaak als de prijzen erg hoog worden(en de export moeilijker wordt) worden de voorraden naar boven bijgestelt en andersom

Of registreer je om te kunnen reageren.