Akkerbouw

Nieuws 1510 x bekeken

Twee nieuwe middelen op komst

Het College voor de Toelating van Gewasbeschermingsmiddelen en Biociden (CTGB) start de zienswijzeprocedure voor Imtrex op basis van de werkzame stof fluxapyroxad en voor Traton op basis van de werkzame stoffen metsulfuron-methyl en tribenuron-methyl.

De zienswijzeprocedure is van toepassing omdat de werkzame stoffen fluxapyroxaden en tribenuron-methyl nog niet eerder in Nederland als werkzame stof in een gewasbeschermingsmiddel zijn toegelaten. Wordt voor beide werkzame stoffen geen zienswijze ingediend, dan volgt voor beide een spoedige toelating.

Imtrex
Imtrex is aangevraagd als schimmelbestrijdingsmiddel in de teelt van winter- en zomertarwe,
triticale, spelt, winter- en zomergerst, winterrogge en haver. In Nederland zal BASF het gaan vermarkten als Imtrex Duo, een duopak met xenium en Opus, die de telers zelf in de spuittank moeten deponeren. De toelating van het kant-en-klare middel Adexar (met xenium en Opus) volgt waarschijnlijk in 2013.

De werkzame stof fluxapyroxaden, dat internationaal als xenium wordt aangeduid, is een zogenoemde carboxamide. Voorheen werden tegen graanziekten vooral triazolen en strobilurines ingezet, maar veel schimmels zijn resistent geworden tegen strobilurines. Carboxamiden zijn de opvolger van de strobilurines. Carboxamiden zijn actief tegen het brede scala aan graanziekten. De langere werkingsduur geeft extra zekerheid en flexibiliteit bij de keuze van het toepassingsmoment. Beide middelen versterken bovendien de fotosynthesecapaciteit van het gewas. Ze houden het gewas langer vitaal groen, ook vergeleken met strobilurines. Carboxamiden moeten worden gemixt met een triazool, voor een sterkere werking en om resistentievorming tegen te gaan.

Ook de concurrentie heeft nieuwe carboxamiden in haar pakket of verwacht binnenkort een toelating ervan. Syngenta heeft sinds begin deze maand een toelating voor Seguris op basis van de actieve stof isopyrazam. Een toelating van Bontima in gerst, ook op basis van isopyrazam, is op komst. Bayer Cropscience heeft met Aviator XPro en Skyway Xpro. Aviator is bixafen met prothioconazool. Skyway is bixafen, met prothioconazool en tebucaconazool. Dupont komt binnen enkele jaren met de nieuwe carboxamide penthiopyrad.

Traton
Traton van Dupont is aangevraagd als herbicide in de teelt van winter- en zomertarwe, winter- en
zomergerst, rogge, haver, triticale en spelt. De metsulfuron-methyl is de werkzame stof van Ally, de tribenuron-methyl is nieuw. Traton heeft een bredere werking op onkruiden dan Ally. Het is vooral sterker op wortelonkruiden, zoals akkerdistel en akkermelkdistel. NaTraton volstaat een reiniging met water. Na Ally moet altijd de tank gereinigd worden met reinigingsmiddelen, om spuitschade in andere gewassen te voorkomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.