Akkerbouw

Nieuws

Transgeen areaal in EU groeit voor eerst in jaren

Manilla - Voor het eerst sinds jaren groeit het areaal transgene gewassen in de EU.

Het areaal kwam vorig jaar uit op 114.507 hectare. Dat is 26 procent meer dan in 2010, blijkt uit de jaarlijkse monitoring van de International Service for the Acquisition of Agri-biotech Applications (ISAAA), een organisatie die het gebruik van transgene gewassen wil stimuleren.

In 2006 werd nog bijna 202.000 hectare genetisch veranderde gewassen geteeld in de EU. Daarna verboden een aantal lidstaten de teelt van de transgene maissoort MON 810, tot vorig jaar het enige transgene gewas met een teelttoelating in de EU. Het areaal bestond in 2011 uit 114.490 hectare MON 810 en 17 hectare transgene zetmeelaardappel Amflora. De Amflora werd geteeld in Zweden en Duitsland. MON 810 is geteeld in Spanje, Portugal, Tsjechië, Polen, Slowakije en Roemenië. Spanje heeft met 85 procent het grootste aandeel transgene gewassen. Daar is 28 procent van alle mais transgeen.

Of registreer je om te kunnen reageren.