Akkerbouw

Nieuws

Topsegment tafelaardappelen duurder

De noteringen voor tafelaardappelen van de beurs Rotterdam zijn maandag behoorlijk gewijzigd.

Gerekend per 100 kilo exclusief btw  kwam er voor de vastkokende, vrij vastkokende én kruimige aardappelen steeds 3 euro bij aan de bovenkant van de notering. De onderzijde werd voor vastkokende aardappelen 50 cent verhoogd en die voor kruimige met een euro. Gezien de marginale wijzigingen van de telersprijzen in Middenmeer en Leeuwarden van vorige week is het een opvallende aanpassing. De prijswijziging houdt verband met het per 13 februari meetellen van transacties betreffende aardappelen uit de mechanisch gekoelde kistenbewaring. Het is een voor deze tijd van het jaar gebruikelijk initiatief. In de luchtgekoelde bewaring in boxen treedt nu onderhand wat kwaliteitsachteruitgang op, die zich uit in drukplekken op de aardappelen en wat schot. Waar de echte superkwaliteit vereist wordt schiet dit tekort en komt de duurdere kistenbewaring in beeld. De maatregel is er vooral ten behoeve van het topsegment, vandaar de wijziging van de notering aan de bovenzijde.  De verhoging met 3 euro is sterker dan in vorige seizoenen. Vorig jaar is met slechts 50 cent tot een euro bijgesteld, maar was het gemiddeld prijspeil toch al bijzonder hoog (€32-38,50).
De kwaliteit van de huidige voorraden is matig. In de opslag is dit seizoen goed te merken dat het gewas te lijden heeft gehad van extreme groeiomstandigheden. De aardappelen zijn onder andere kiemlustiger. Wat afzet betreft is het segment tafelaardappelen rustig gestemd.

 

Prognose: stabiel.

Of registreer je om te kunnen reageren.