Akkerbouw

Nieuws 1 reactie

Telers overwegen slechte uien uit te rijden

Langeweg – Incidenteel besluiten akkerbouwers om onverkoopbare partijen uien uit te rijden en onder te werken. De verwachting is dat dit de komende weken vaker zal gebeuren gezien de zeer slechte marktsituatie en de matige kwaliteit van veel partijen uien.

Volgens Adrie Bossers van de LTO-werkgroep aardappelen en uien, komen regelmatig vragen binnen van telers die willen weten wat ze kunnen doen met onverkoopbare partijen uien die nog in de bewaring zitten. ”Er zijn nogal wat partijen met hoge tarra en die zijn in de huidige marktsituatie eigenlijk niet meer geschikt voor de afzet.”
Bossers stelt dat het de voorkeur heeft om uien bijvoorbeeld in vergistingsinstallaties te laten meedraaien. ”Op zware gronden kun je uien nu niet meer onderwerken, want die gronden worden pas in het najaar weer omgeploegd. En op lichtere gronden kun je wel uien onderwerken, maar dan kun je daar vanwege de ziektedruk zes of zeven jaar geen uien telen. Dat is evenmin gunstig voor de teler.”
Voorzitter Teun de Jong van de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV), zelf ook uienteler, bevestigt dit. ”Ik zit in Noord-Friesland en hier in de omgeving zijn nogal wat vergistingsinstallaties. Er zijn uientelers die hun uien daar nu heenbrengen. Dat levert geen geld op, want uien hebben een beperkte gasopbrengst, maar dan heb je tenminste ook geen extra kosten meer. Het is al met al een rampjaar voor de uien”, verzucht De Jong.
De situatie lijkt een voorbode van de jaren 2004/2005. Toen werden uien op grotere schaal uitgereden en ondergewerkt. Dat mag als alleen uien van en op het eigen bedrijf worden uitgereden, de partijen niet vervuild zijn en direct worden ondergewerkt. Voor tijdelijke bewaring achter de opslagschuur of uitrijden en omwerken bij andere bedrijven is ontheffing nodig. Verschillende provincies hebben daarvoor nog geen aanvragen gekregen.
Initiatief voor een opkoopregeling van uien is er nog niet. Zo’n regeling ging in 2005 niet door vanwege te weinig belangsteling.

Eén reactie

  • Feitsma JP

    goede nieuwsbrief om op de hoogte te blijven met de actuele gebeurtenissen in de agrarische wereld.

Of registreer je om te kunnen reageren.