Akkerbouw

Nieuws 2 reacties

Teler beboet vanwege lakse controle pootgoed

Brussel - De arbitragecommissie van de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO) heeft een pootgoedteler veroordeeld tot een boete van 15.000 euro plus 6.500 euro bijkomende kosten.

De teler heeft krielaardappelen verkocht, zonder na te gaan of de ondermaatse aardappelen niet als pootgoed werden gebruikt.

Directeur Geert Staring van Breeders Trust, dat namens acht handelshuizen toezicht houdt op het betalen van kwekersrechten, noemt het een unieke uitspraak. “Telers krijgen vaak toestemming van de kwekersrechthouder om ondermaats pootgoed te verkopen als consumptieaardappelen. Het was juridisch onduidelijk waar de verantwoordelijkheid van de teler ophoudt. Deze uitspraak maakt duidelijk dat de teler die ondermaats pootgoed verkoopt een inspanningsverplichting heeft om na te gaan of de aardappelen niet als pootgoed worden gebruikt. De verantwoordelijkheid houdt niet op bij het erf.”

De betreffende teler had beter kunnen weten, stelt Staring. “De verkoopprijs was het dubbele van de op dat moment gangbare marktprijs voor krielaardappelen. Bovendien kreeg de teler vragen over de geschiktheid van de aardappelen als pootgoed. De teler nam bewust het risico om contractbreuk te plegen.”

De teler heeft 7.840 kilo krielaardappelen als pootgoed verkocht en krijgt een boete van 15.000 euro. Daarnaast moet hij 6.500 euro betalen voor wettelijke rente vanaf en arbitragekosten. Staring: “In het contract tussen teler en handelshuis staat dat de handelsvoorwaarden van de NAO gelden. Contractueel ligt vast dat de teler de boete moet betalen.”

Laatste reacties

  • no-profile-image

    de kriel wordt duur betaald

  • no-profile-image

    patatje

    En Geert springt er weer tussenuit ! Toegerekende kosten voor teler, bijkomende heffingen voor teler, risico voor teler, ... , boetes voor teler, winsten voor Geert.

Of registreer je om te kunnen reageren.