Akkerbouw

Nieuws

Spruiten krijgen forse knauw van vorst

Doetinchem – De late spruitensoorten hebben een forse knauw gekregen van de langdurige vorstperiode.

Bij de prei lijkt het mee te vallen, al kan er bij onbedekte teelt kwaliteitsverlies in het blad optreden. Dat blijkt uit een rondgang langs betrokkenen. The Greenery stelt het onomwonden vast: ”Bij de spruiten is na twee weken vorst grote schade opgetreden. Wij beschouwen de verdere oogst als verloren”, zegt persvoorlichter Suzanne Labots. In de prei is volgens haar sprake van kwaliteitsverlies in het blad. Hoe dit zal uitpakken, is nog onduidelijk.

Spruitenhandelshuis Freshwell uit Heinenoord is terughoudend. ”We hebben met de afnemers besproken dat we eind van deze week de situatie bekijken. De oogst is zeker vertraagd door de vorstperiode”, zegt Menno Molenaar.

Harrie Pijnenburg, senior adviseur vollegrondsgroente en aardbeien bij DLV Plant, is eveneens wat voorzichtig. ”Er staat nog een areaal spruiten en daarin treedt zeker verkleuring en vergrauwing op. Maar over een paar dagen is pas duidelijk wat de werkelijke schade is. In de dooiperiode kan ook nog schade ontstaan als de wortels zijn bevroren en de plant wil gaan verdampen. Dan bestaat risico op verdroging, zeker bij zon en wind.”In de afgedekte teelten van prei en aardbeienplanten verwacht Pijnenburg niet veel problemen. ”Niet-afgedekte prei kan last krijgen van verkleuring en eventuele verrotting. Een paar dagen na de vorst wordt die schade duidelijk.”

Spruitenteler Gilles Klompe uit Dreischor (Schouwen-Duiveland) heeft ’een klein beetje hoop’ dat zijn gewas er goed doorheen komt. ”Ik zie uitwendig wel wat witte randjes. Inwendig lijkt het nog goed. Het verschilt echter per perceel en per ras. Ik moet nog een kwart oogsten, in deze regio staat nog zo’n 15 procent op het land.”

Jan Sonneveld uit Dronten is de dans ontsprongen. ”Ik had alle spruiten geoogst, net als veel andere collega’s in Flevoland. Maar van collega’s elders hoor ik pessimistische verhalen.”

Erik Boekel

Of registreer je om te kunnen reageren.