Akkerbouw

Nieuws 601 x bekeken

’Schommelingen graanprijs maakt risicoafdekken nodig’

Wageningen – De sterke schommelingen van de graanprijs vergroten de noodzaak om risico’s af te dekken op de termijnmarkt. Maar als telers dat doen moeten ze er wel rekening mee houden dat het afdekken geld kost en dat ze een borg moeten storten.

Graanmakelaar Richard Rolink van V&V Commodities constateert dat in de EU de interventieprijs voor graan onder de wereldmarktprijs ligt. ”Daardoor volgen de graanprijzen in de EU de volatiliteit van de wereldmarkt”, zei hij gisteren in Wageningen op de Graandag van het Productschap Akkerbouw. ”Grote prijsschommelingen leveren risico op. Dat kun je afdekken op de termijnmarkt. Het geeft de teler de mogelijkheid om zijn opbrengstprijs vooraf vast te leggen.”
Rolink raadt graantelers aan op een aantal zaken te letten. ”Alle risico’s zijn in te dekken, maar dat heeft zijn prijs. Het is kennisintensief en het zijn dure verzekeringen. Voor één contract van 50 ton tarwe moet je momenteel een borg stellen van 1.200 euro. Bovendien moet je geld bijstorten als jouw contract verliesgevend wordt.”
Ook raadt Rolink aan een termijncontract te kiezen waar veel in gehandeld wordt. ”Kies dus geen augustuscontract voor tarwe, want dan loop je de kans dat je dat niet kunt verhandelen doordat er te weinig handel in is.”
Een voorwaarde voor het veilig afdekken van het risico is dat de tarweprijs op de termijnmarkt weinig afwijkt van de prijs op de fysieke markt. Rolink: ”Er is een goede relatie tussen de noteringen op de Matif-termijnmarkt en de graanprijzen op de regionale beurzen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.