Akkerbouw

Nieuws

Samenwerking BASF en VIB in biotechnologie

Gent – BASF Plant Science en de Universiteit van Gent gaan samenwerken in biotechnologisch onderzoek. De samenwerking is bedoeld om een nieuwe techniek te ontwikkelen die genen in planten opspoort die de opbrengst verhogen.

Het samenwerkingsproject gaat enkele jaren duren, meldt een woordvoerder van BASF. ”Ongeveer twintig fulltime-medewerkers van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie van de Universiteit van Gent zijn bij het project betrokken. Het is het grootste samenwerkingsverband in biotechnologie dat het VIB ooit is aangegaan. Het project wordt financieel gesteund door de Vlaamse overheid.”

De wetenschappers willen genen opsporen in planten die de opbrengst en droogteresistentie beïnvloeden, zegt de woordvoerder. ”Die kennis brengen wij dan weer in in samenwerkingsverbanden met bijvoorbeeld veredelingsbedrijven die de genen kunnen gebruiken voor nieuwe rassen.”

Half januari besloot BASF het biotechnologisch onderzoek te concentreren op de groeimarkten in Noord- en Zuid-Amerika en Azië. Dat is volgens de woordvoerder niet strijdig met de samenwerking met het VIB. ”We stoppen alleen de activiteiten met een puur Europese focus. We blijven doorgaan met het uitbouwen van ons onderzoek in onze faciliteiten in Gent en Berlijn.”

BASF blijft nog wel veldproeven doen met genetisch veranderde aardappelen, die nodig zijn om een toelating te krijgen. Dat gaat om de aardappelen Amadea, Fortuna en Modena. BASF heeft een vergunning gekregen voor een veldproef met Fortuna in de gemeente Steenbergen.

Of registreer je om te kunnen reageren.