Akkerbouw

Nieuws 310 x bekeken

Regen onvoldoende om watertekort in Argentinië op te heffen

Buenos Aires – Argentinië heeft een behoorlijke hoeveelheid regen gekregen de laatste weken. Maar het is onvoldoende om het watertekort op te heffen, zegt de Nederlandse landbouwraad Freek Vossenaar. ”De maisoogst wordt nu geschat tussen 17 miljoen en 21 miljoen ton. De regen kan boeren verleiden om nog mais te zaaien als nateelt, maar ze lopen het risico op eerste nachtvorst in april.”

Ook de soja heeft last gehad van de droogte. Marktbureau Oil World schat dat Argentinië 46,5 miljoen ton soja oogst. Vossenaar: ”De Argentijnen houden het op 43 miljoen tot 47 miljoen ton. Vlak na het zaaien werd nog uitgegaan van een sojabonenoogst van 52 miljoen ton. De droogte heeft geleid tot een forse productiedaling.”

Volgens Vossenaar kan de sector de productiedaling niet gebruiken. ”Er is veel geïnvesteerd en er is voortdurend onzekerheid over de export. Dat laatste heeft er mede toe geleid dat Argentinië in 2011 steeds meer mais is gaan gebruiken voor de productie van ethanol. Ik schat de capaciteit nu op 1 miljoen ton mais die daar voor kan worden gebruikt.”

Argentinië gebruikt al bijna een derde van de sojaolie voor biodiesel. Vossenaar: ”En daar is Argentinië groot in, ook in de export. De productie van bio-ethanol voor eigen gebruik is nieuw.”

Of registreer je om te kunnen reageren.