Akkerbouw

Nieuws

Rabobank: scherpe prijsval brouwgerst onwaarschijnlijk

Utrecht – Hoewel de productie van brouwgerst in 2012 aantrekt, is een scherpe prijsval onwaarschijnlijk, schrijft de Rabobank in een uitgebreide notitie over de wereldwijde drankenmarkt.

Prijzen zullen wel beperkt dalen, maar veel brouwers zitten volgens de bank vast aan leveringscontracten met een looptijd van 12 maanden.
Eind vorige week rapporteerde het productschap akkerbouw voor brouwgerst prijzen van € 257,50 in Mannheim en € 266,51 in het Franse Creil. Rabobank noemt geen prijzen, maar zegt geen val naar de niveaus van eind 2009 te zien. Toen werd in Mannheim en Creil respectievelijk € 115,50 en € 100,89 betaald. De markt wordt bepaald door slechts enkele grote brouwgerstproducerende regio’s, waaronder Europa.
De vraag naar brouwgerst blijft volgens de rapporteurs van de grootste financier van de Nederlandse land- en tuinbouw toenemen. Het afnamevolume zal wereldwijd in 2012 volgens Euromonitor toenemen met 2 procent tot 196 miljard liter. Met name in Azië en Afrika stijgt de consumptie.
China houdt de sleutel tot succes voor biergiganten als AB Inbev, SABMiller en Heineken, aldus Rabobank. China is goed voor circa 24 procent van het wereldwijde afzetvolume van bier, aldus de rapporteurs, maar kent van de tien grote markten die worden onderscheiden de kleinste bierconsumptie per hoofd van de bevolking.
De toenemende schommelingen in de brouwgerstprijs maakt volgens de analisten dat verwerkers van brouwgerst hun voorraad- en inkoopbeleid moeten aanpassen. Mogelijk moeten bedrijven grotere voorraden aanhouden om te voorkomen dat tegen hoge prijzen moet worden ingekocht.

Of registreer je om te kunnen reageren.