Akkerbouw

Nieuws

Productschap berekent footprint tafelaardappelen

Den Haag – De teelt, transport en verwerking van tafelaardappelen bepalen voor 42 procent de zogeheten carbonfootprint. Deze footprint is een berekening van de uitstoot van broeikasgassen, met name CO2.

Het grootste deel (58%) van de CO2-uitstoot bij tafelaardappelen ontstaat bij de bereiding en consumptie ervan. Dat blijkt uit onderzoek van het Productschap Akkerbouw dat is gepubliceerd in het eerste duurzaamheidsverslag van het productschap.
Vooral het aardgasgebruik bij het koken en het stroomverbruik van de vaatwasser dragen bij aan de footprint. De teelt maakt 32 procent van die footprint uit. Winst aan de teeltkant is nog te halen door meer gebruik van dierlijke mest en minder kunstmest. Ook de koeling kan nog zuiniger.

Of registreer je om te kunnen reageren.