Akkerbouw

Nieuws laatste update:21 feb 2012

Pootgoedexport doet stapje terug in januari

Rotterdam – De export van pootaardappelen is eind januari onder het niveau gezakt van afzetseizoen 2010/2011. Eind december lag de pootgoedexport nog op een record.

Het verbaast directeur Peter Ton van handelshuis Stet Holland niet dat de pootgoedexport in januari is teruggelopen ten opzichte van vorig seizoen. ”De oogst was laat in 2010 en veel telers moesten de aardappelen twee keer sorteren. Daardoor is veel pootgoed in dat seizoen pas in januari uitgeleverd in plaats van december.”
Bovendien zijn in 2010 veel pootaardappelen geoogst. Ton: ”De oogst van 2011 heeft minder aardappelen voortgebracht in de pootgoedmaat. En de oogst was op tijd, zodat in december al veel pootgoed overzee is afgeleverd.”
Ton verwacht dat de export de komende maanden meer gaat achter lopen bij vorig seizoen. ”De vraag uit Zuid-, Centraal- en Oost-Europa blijft achter. Vanwege de lage prijzen op de consumptiemarkt telen akkerbouwers minder aardappelen of ze gebruiken eigen pootgoed. In die landen kan het areaal per jaar flink schommelen. In West-Europa wordt een krimp van 2,5 procent verwacht.”
De prijsvorming van het pootgoed is redelijk, stelt Ton. ”Maar er zijn minder aardappelen in de pootgoedmaat. En de bovenmaat brengt weinig op als consumptieaardappel.”
Volgens de Pootaardappel Contact Commissie is dit seizoen tot en met januari 417.124 ton aardappelen geëxporteerd. Vorig seizoen lag dat eind januari op 439.132 ton. Tot en met december had de sector 325.545 ton pootaardappelen verkocht aan buitenlandse afnemers. Nog nooit eerder was in de eerste helft van het seizoen zoveel pootgoed verscheept.

Of registreer je om te kunnen reageren.