Akkerbouw

Nieuws 837 x bekeken

Onduidelijkheid over kwaliteitsnormen in peen

Emmeloord – Er is veel onduidelijkheid als het gaat om de kwaliteitsnormen voor peen. Dat stelde Maas van den Heuvel, taxateur in de land- en tuinbouw en secretaris van beursvereniging LNCN, op de themadag Peen.

Voorheen waren er de zogenoemde PT-normen, maar deze zijn vanaf 1 juli 2009 niet meer van kracht. Deze normen worden door de sector nog wel gebruikt, maar ze zijn in wezen achterhaald, aldus Van den Heuvel. ”Als iemand aan een zakje peen van klasse 2 een label met klasse 1 hangt, is er geen politie-agent die er wat van kan zeggen. Want dit is niet wettelijk geregeld.”

Daar komt nog bij dat in de PT-normen kwaliteitseisen omschreven zijn voor gesorteerd product, terwijl de teler ongesorteerd en ongewassen product afzet. Aanvullend kijkt het KCB nog of de peen voldoet aan een aantal minimumeisen, maar deze eisen zijn vooral gericht op voedselveiligheid. Niet of de peen van de eerste of tweede klasse is.

Volgens Van den Heuvel kan de UN/ECE-norm FFV-10 van de Verenigde Naties een goed alternatief vormen om eenduidige afspraken te maken over de kwaliteit van peen. ”Deze norm geldt in alle VN-lidstaten”, aldus Van den Heuvel. Aan het eind van deze week plaatst de LNCN daarom een omschrijving van deze normen voor uien en peen op haar website.

Of registreer je om te kunnen reageren.