Akkerbouw

Nieuws 506 x bekeken

Onderzoek ARS identificeert veroorzaker van zebrachip

Washington – Een effectieve aanpak van de aardappelziekte zebrachip is dichterbij gekomen. Dat stelt het ARS, de onderzoeksafdeling van het Amerikaanse ministerie van landbouw.

De onderzoekers hebben de combinatie van aardvlo en bacterie geïdentificeerd die de ziekte veroorzaakt. Volgens het ARS gaat het om de bacterie Candidatus Liberibacter solanacearum die door de aardvlo Bactericera cockerelli in de plant wordt gebracht en zo de plant en de knollen aantast.
De ontdekking maakt het voor telers gemakkelijker een bestrijding uit te voeren, stelt het ARS. De onderzoekers gaan een schema opstellen waarmee de aardvlo wordt bestreden. Dat bespaart gewasbeschermingsmiddelen.
Zebrachip verspreidt zich in de wereld. In Nederland komt de ziekte niet voor, maar wel in chipsrassen in onder meer de VS, Roemenië, Mexico ,Nieuw-Zeeland en Centraal Amerika.
Het was bekend dat zebrachip wordt verspreid door een aardvlo die aan de bladeren knaagt. De bacterie zorgt voor donkere strepen in de knol. Die strepen worden pas na het bakken zichtbaar. Maar het was onbekend welke bacterie de vlo in de plant brengt en zo de ziekte veroorzaakt.

Of registreer je om te kunnen reageren.