Akkerbouw

Nieuws

Oekraïne oogst door vorst veel minder tarwe

Kiev - Oekraïne oogst dit jaar 13,7 miljoen ton tarwe. Dat is bijna 39 procent minder dan vorig jaar, toen 22,3 miljoen ton tarwe is geoogst.

Veel wintertarwe heeft de strenge vorst niet overleefd, stelt marktbureau UkrAgroConsult. Oekraïne hoort normaal bij de top van tarwe-exporteurs in de wereld. De vraag is echter hoeveel tarwe het land volgend seizoen produceert. Veel wintertarwe had in de herfst last van droogte. Nu is de temperatuur in Oekraïne gezakt naar min 34 graden, terwijl de tarwe weinig bescherming heeft van een sneeuwdek.

Het marktbureau schat dat 2 miljoen hectare wintergraan is afgestorven op een areaal van 7,1 miljoen hectare. Daardoor zakt de tarweproductie dit jaar naar 13,7 miljoen ton, verwacht UkrAgroConsult. Marktbureau ProAgro schatte vorige week de tarweproductie in Oekraïne voor dit jaar nog op 14,6 miljoen ton.

Ook het koolzaad heeft last van de vorst. UkrAgroConsult stelt dat eenderde van het areaal winterkoolzaad verloren is gegaan door droogte en vorst. De productie komt dit jaar niet verder dan 1,1 miljoen ton koolzaad tegen 1,4 miljoen ton vorig jaar. UkrAgroConsult verwacht dat akkerbouwers dit voorjaar zonnebloemen of mais zaaien op de afgestorven tarwe- en koolzaadpercelen.

Een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw verwacht dat de dalende productie effect gaat hebben op de tarwemarkt. “Maar vorstschade is anders dan schade door droogte. Droogte heeft een definitief effect op de opbrengst, zoals in 2010. Vorstschade is een ramp voor de akkerbouwers door de extra kosten, maar ze kunnen in het voorjaar mais, gerst of zomergraan zaaien. Oekraïne is op zoek naar 120.000 ton maiszaad. Dat geeft wel aan welke kant het opgaat.”

Of registreer je om te kunnen reageren.