Akkerbouw

Nieuws

Nieuw project duurzaam geteelde brouwgerst

Apeldoorn – Bierbrouwer Heineken, moutproducent Holland Malt en coöperatie Agrifirm starten een project voor duurzaam geteelde brouwgerst. Het doel is om in 2014 zo’n 10.000 ton brouwgerst te produceren, waarbij de telers voldoen aan de duurzaamheidseisen van het project Veldleeuwerik.

Dat is zo’n 10 procent van de aanvoer van Agrifirm, zegt Aart den Bakker, manager Plantaardige Afzet. ”De telers krijgen een stimuleringspremie van 250 tot 750 euro per bedrijf. De premie hangt af van het areaal brouwgerst dat ze telen.”

Veldleeuwerik kent tien criteria voor duurzaamheid, waaronder energiegebruik, bodemvruchtbaarheid en biodiversiteit. Voor alle telers gelden dezelfde eisen, zegt Den Bakker. ”Veldleeuwerik heeft nog niet genoeg akkerbouwers. Maar we verwachten dat dit project een impuls geeft aan de groei ervan. Het is mooi dat in dit brouwgerstproject drie deelnemers die marktleider zijn in hun segment elkaar hebben gevonden in een gezamenlijke strategie.”

Suiker Unie geeft vanaf dit jaar 100 euro premie per hectare bieten die volgens de eisen van Veldleeuwerik zijn geteeld.

Nieuwe telers
Zo’n zestig akkerbouwers in het Zuidwesten hebben zich aangemeld voor Veldleeuwerik. Het duurzaamheidproject is begonnen in Flevoland en wil dit jaar uitbreiden. Deze week zijn de eerste adviseurs geaccrediteerd voor Veldleeuwerik, meldt CZAV. Daarmee is de coöperatie de eerste die telers gecertificeerd kan begeleiden over duurzaamheid.

Of registreer je om te kunnen reageren.