Akkerbouw

Nieuws 660 x bekeken

Met juiste groenbemester zijn aaltjes aan te pakken

Wageningen – Als duidelijk is welke aaltjes in een perceel voorkomen, dan kunnen deze met de juiste groenbemester worden aangepakt. Dat blijkt uit een demonstratieproef van DLV Plant in het Drentse Eerste Exloërmond.

Bij de demo werden vijf groenbemesters gebruikt: gele mosterd (Caliente), twee soorten bladrammenas, zwaardherik en Japanse haver. Op een strook is een natte grondontsmetting met Monam toegepast. Op een deel van de stroken zijn vervolgens tien zetmeelaardappelrassen uitgeplant.

De demo was enkelvoudig uitgevoerd en daarom kunnen er geen harde conclusies uit worden getrokken. ”Je kunt wel stellen dat de juiste groenbemester op het juiste perceel een gunstig effect heeft op de aaltjesbesmettingen”, zegt Roelof Naber van DLV Plant. ”Als de akkerbouwer laat onderzoeken welke aaltjes er op zijn percelen voorkomen, dan kun je daarbij de beste groenbemester zoeken.”

Door het bijzondere groeiseizoen van 2011 (warme voorjaar, natte zomer en warm najaar) werden de opbrengstverschillen steeds kleiner, maar waren die nog steeds aanmerkelijk. Het uitbetalingsgewicht varieerde per bemester van 94 bij gele mosterd tot 103 bij Japanse haver en de natte ontsmetting. Bij de tien rassen varieërde het relatieve uitbetalingsgewicht van 85 tot 112 en het onderwatergewicht tussen de 493 en 536.

Volgens Naber zijn er geen concrete plannen om de effecen van groenbemesters op aaltjespopulaties verder te onderzoeken. ”Dit was een eenmalige actie die er op was gericht akkerbouwers wat te kunnen laten zien op het veld.”

agd.media

Of registreer je om te kunnen reageren.