Akkerbouw

Nieuws

Leden VTA tegen deelname aan Agriprins

Swifterbant – De leden van de Verenigde Telers Akkerbouw (VTA) willen niet meedoen aan het aardappelprijsinformatiesysteem Agriprins. Op de ledenvergadering in Swifterbant was geen enkel lid dat daar voor pleitte. Volgende week peilt het VTA-bestuur de mening van de leden op een tweede vergadering in Heerle.

Eén akkerbouwer vroeg zich in Swifterbant af of het niet jammer is dat de VTA een eigen prijsinformatiesysteem heeft en dat het Productschap Akkerbouw dit jaar een eigen systeem test. ”De sector blijft verdeeld als partijen op eigen houtje zoiets doen. Een sectorbreed initiatief heeft mijn voorkeur.”
VTA-voorzitter Louis Beemsterboer vindt dat de akkerbouw al een goed functionerend prijsinformatiesysteem heeft met het Pisa-systeem van de VTA. ”Onze leden telen 40 procent van alle consumptieaardappelen. Maar de andere partijen willen niet met VTA praten om ons systeem als uitgangspunt te nemen. Bovendien wordt Agriprins gevoed door meldingen vanuit de industrie. Dat vertrouwen telers niet. Pisa wordt gevoed door telers. En de handel en buitenlandse verwerkers doen niet mee aan Agriprins. Dat is een grote beperking.”
Agriprins heeft 15.000 euro gekost, volgens het productschap. Beemsterboer: ”Het is vreemd dat publiek geld wordt gebruikt voor een private activiteit. Dat valt niet goed bij de heffingbetalers.”
Bestuurder Keimpe van der Heide van de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV), tevens lid van de stuurgroep Agriprins, stelt dat het prijsinformatiesysteem vanzelf wordt geprivatiseerd. ”Als de discussie over de productschappen er toe leidt dat ze blijven bestaan, dan houden de schappen zich niet langer bezig met marktinformatie. Dat heeft het kabinet duidelijk aangegeven. Dan moet Agriprins een private activiteit worden met een eigen bestuur en financiering. De stuurgroep vindt het van belang dat de VTA en de handel gaan meedoen aan Agriprins.”

Of registreer je om te kunnen reageren.