Akkerbouw

Nieuws 342 x bekeken

Kwaliteit Vlaamse Bintjes blijft wat achter

Kruishoutem - De bakkwaliteit van de Vlaamse bintjes blijft dit bewaarseizoen wat achter bij de Waalse. In Wallonië is de bakkleur overwegend zeer goed. Bruine frieten en zogenoemde suikertoppen komen daar amper voor.

Dat blijkt uit het maandelijkse onderzoek naar de frietkwaliteit in 31 bewaarloodsen door het Interprovinciaal Proefcentrum voor de Aardappelteelt (PCA) in België. Sedert de monstername in december waren geen extra loodsen vervroegd uitgeschuurd. Op de meeste plaatsen waren wel opvallend meer rotte knollen aanwezig.

Bij de Fontane bleef de frietkleur overal (zeer) goed. Bruine frieten en suikertoppen waren er niet. Het percentage heterogene frieten bleef schommelen tussen 0 en 15 procent (gemiddeld 6 procent).
Bij Bintje is de diversiteit binnen de partijen groot. Dit verklaart waarom er de ene maand wel en de andere keer geen drijvers worden gevonden in eenzelfde loods. Er zijn slechts twee Vlaamse loodsen waar tot nu toe nog geen drijvers zijn aangetroffen.

De kieming van Bintje zit momenteel op een niveau van februari - maart. De knollen zijn ook slapper. Bij de meeste knollen in de Vlaamse loodsen zijn alle kiemen al wit gepunt. Zowel qua vastheid als kiemlengte blijft ook Fontane ‘een maand vooruit’. Ook bij dit ras werden vooral knollen gevonden waarbij alle kiemen wit gepunt waren.

Of registreer je om te kunnen reageren.