Akkerbouw

Nieuws 198 x bekeken

Koudegolf bedreigt granen

Parijs – De plotselinge en vooral hevige koudegolf bedreigt de wintergranen. Door de gunstige weersomstandigheden van de afgelopen weken is het graan juist al ver ontwikkeld, wat nu door de vorst in gevaar wordt gebracht. Dat stellen deskundigen van het Franse graanbureau Arvalis.

Het ontbreken van een sneeuwlaag, die als isolatie tegen de vorst kan dienen, maakt de problemen nog groter. Vooral harde tarwe loopt gevaar omdat dat minder bestand is tegen kou en ook vaak al verder ontwikkeld is dan zachte tarwe. Tot nu toe is nog geen schade geconstateerd maar dat kan binnenkort wel het geval worden, denkt Arvalis. ‘’We kunnen nu nog niet zeggen wat de schade is omdat dit een situatie is die we nog nooit hebben meegemaakt,’’aldus een woordvoerder. Mede door de koudeproblemen, met name in oostelijk Europa, is de graanprijs op de termijnmarkt deze week ook weer opgelopen tot het hoogste niveau in zeven maanden.

Of registreer je om te kunnen reageren.