Akkerbouw

Nieuws 665 x bekeken

‘Kleiner verschil kostprijs aardappel in West-Europa’

Lelystad – Het verschil in kostprijs wordt kleiner tussen de aardappelproducerende landen in Noordwest-Europa. De opbrengstprijzen verschillen echter steeds sterker van jaar tot jaar. Daardoor is het voorspellen van het rendement moeilijk, stelt Dick Zelhorst, directeur van Aviko Potato.

Dat de kostprijsverschillen afnemen is prettig voor de telers en voor de verwerkende industrie, zegt Zelhorst. ”Het schept een level playing field in de belangrijkste aardappelproducerende landen”, zei hij in Lelystad op een bijeenkomst van de Nederlandse Akkerbouw Vakbond. ”Dat maakt de concurrentie binnen Europa eerlijker.”
Maar de aardappelprijzen variëren wel sterk van jaar tot jaar. Zelhorst: ”En de volatiliteit neemt toe, ook bij andere gewassen. Het wordt voor akkerbouwers en industrie steeds meer noodzaak na te denken over het afdekken van prijs- en weerrisico’s.”
Zelhorst vindt dat de Europese aardappelprijzen wereldwijd concurrerend zijn. ”De periode van 2000 tot en met 2005 telde drie jaren met een gemiddelde aardappelprijs lager dan 6 euro. Van 2006 tot en met 2011 was dat één jaar. De afzet van aardappelproducten buiten de EU groeit, vooral naar Zuid-Amerika en Zuidoost-Azië. De afzet in de EU stabiliseert.”
De concurrentiestrijd op de fritesmarkt blijft echter agressief, verwacht Zelhorst. ”De productiecapaciteit in België is fors uitgebreid. En er woedt een oorlog in de afzet over de rug van telers en industrie. Terwijl de kwaliteitseisen wel steeds strenger worden.”

Of registreer je om te kunnen reageren.