Akkerbouw

Nieuws

Kenia sputtert tegen bij import Hollands pootgoed

Nairobi – De overeenkomst tussen de Nederlandse en Keniaanse overheid voor de export van pootgoed naar het Afrikaanse land heeft tot protesten geleid. Volgens algemeen directeur Wachira Kaguongo van de National Potato Council van Kenia moet de import, die in december begon, worden gestopt.

De invoer zou illegaal zijn en de Keniaanse landbouwsector blootstellen aan gevaarlijke ziekten en plagen. De Keniaanse minister van landbouw Sally Kosgei en minister Henk Bleker sloten in september vorig jaar de overeenkomst. Het eerste toegelaten ras is de Désirée, vooral geschikt voor patat en chips. Uit angst voor ziekten weerde Kenia tot dan toe altijd buitenlands pootgoed, maar importeerde wel consumptieaardappelen uit India.
Manager James Onsando van Kenya Plant Health Inspectorate Service (Kephis) meent juist dat de overeenkomst het beste is wat de slecht presterende Keniaanse aardappelsector in tientallen jaren is overkomen.
Kaguongo heeft echter de procureur-generaal aangeschreven over de kwestie en een verzoekschrift ingediend bij de Keniaanse belastingautoriteit om de import te verbieden.

Of registreer je om te kunnen reageren.