Akkerbouw

Nieuws

Kazachstan zet deels nationaal graanbedrijf op

Astana – Kazachstan wil een graanhandelsbedrijf opzetten dat voor een groot deel wordt betaald en gestuurd door de overheid. Dat heeft het ministerie van landbouw bekendgemaakt. De overheid zal via het ”Verenigde Graanbedrijf” investeren in graanopslag, wegen, spoorwegen en havens. Het bedrijf zal ook Kazachstaans graan verhandelen.

Kazachstan oogstte vorig jaar 27 miljoen ton, een record sinds de Sovjet-Unie uit elkaar viel in 1991. Dit seizoen komt Kazachstan op een overschot van 15 miljoen ton graan, waarvan mogelijk tweederde worden uitgevoerd. Graan moet altijd via Rusland naar de Zwarte Zee, vanwaar het naar het Midden-Oosten of Europa kan worden verscheept.
Kazachstan wil vanwege de beperkte toegang tot de Zwarte Zee in Oostelijke richting Aziatische markten ontwikkelen waarvoor het graan direct over land kan worden vervoerd. Kazachstan grenst aan China.

Of registreer je om te kunnen reageren.