Akkerbouw

Nieuws

Kazachstan voorziet halvering van graanoogst

Astana – Kazachstan voorziet dit jaar mogelijk een halvering van de graanoogst ten opzichte van 2011. ”We verwachten in 2012 een gemiddelde oogst van 13 tot 15 miljoen ton,” zei onderminister van landbouw Muslim Umiryayev deze week.

Vorig jaar haalde Kazachstan nog een recordoogst van 27 miljoen ton binnen dankzij uitstekend weer gedurende het gehele groeiseizoen.
De aankondiging past in de recente reeks van sombere voorspellingen uit de grote graanproducerende voormalige Sovjet-Republieken. Kazachstan schat het ingezaaide areaal op 16,3 miljoen hectare, een stijging van zo’n 100.000 hectare op jaarbasis.
Door de recente koudegolf vertraagde de graanexport uit de voormalige Sovjet-Republieken de afgelopen weken flink, vooral door logistieke problemen. Ook in Kazachstan kelderde de temperatuur de afgelopen koudeperiode tot -40 graden Celsius. Het oogstprogramma voor het komende seizoen is echter gebaseerd op de lentegranen. Daarbij is de bodemvochtigheid in het voorjaar een bepalende oogstfactor. Grote droogte gooit nu roet in het eten.

Of registreer je om te kunnen reageren.