Akkerbouw

Nieuws 938 x bekeken 3 reacties

Kamp pakt schijnconstructies aan

Den Haag – Minister Henk Kamp (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) komt met nieuw beleid om schijnconstructies met werknemers uit Oost-Europese landen tegen te gaan.

Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.

Kamp wil de schijnconstructies hard aanpakken door bestaande handhavingsactiviteiten op dit gebied op te schalen. Controles in de land- en tuinbouw hebben hierbij de prioriteit.
Via de arbeidsconstructies spelen volgens het ministerie twee potentiële problemen: het ontduiken van de vereiste tewerkstellingsvergunning voor Roemenen en Bulgaren en onderbetaling omdat er niet aan de Wet minimumloon en minimum vakantietoeslag wordt voldaan. Voor werknemers die tijdelijk in Nederland zijn gedetacheerd geldt ook de Nederlandse cao, ook al werken ze voor een buitenlandse opdrachtgever.
Kamp gaat de periode voor meldingsplicht van werknemers zonder tewerkstellingsvergunning verkorten en het kunnen overleggen van schriftelijk bewijsstukken verplicht stellen. Kamp wil de boetes bij een tweede overtreding verdubbelen naar 24.000 euro per werknemer en bij een derde keer wordt het bedrijf gesloten.
In 2011 waren 659 Roemen en 411 Bulgaren werkzaam in de Nederlandse land- en tuinbouw via daadwerkelijke dienstverlening, zonder tewerkstellingsvergunning met een meldingsplicht. Dat zijn 126 werknemers meer dan in 2010. In dezelfde periode nam het aantal tewerkstellingsvergunningen voor Bulgaren en Roemenen met 1.743 af, naar 923. ”Deze cijfers laten zien dat er geen sprake lijkt te zijn van communicerende vaten.”

Laatste reacties

  • agratax1

    Als de minister zijn zin krijgt, dan moet er dus het minimumloon voor de werknemers op tafel komen. Dat dit niet betaalt wordt zal een reden hebben. Mag ik de ondernemers geloven dan is het minimumloon + alle sociale lasten echt te veel van het goede, niet te betalen als het bedrijf wil blijven bestaan. Ik kan dan ook maar één conclusie trekken; 'Nederland is te duur voor arbeidsintensieve teelten. Wil men in het vak blijven, dan zal men de textiel en andere maak industrieën achterna moeten richting goedkope arbeid landen. Dit kan toch niet de bedoeling zijn van de overheid of heeft Den Haag niets geleerd door de jaren heen.

  • annevandermeer1

    waarom mogen buitenlanders in ons buitenland wel voor 5euro werken??????

  • gerstiroma

    kijk eens naar het systeem in Duitsland, zgn 400 euro jobs, mag iedereen ook naast een normale baan (bij) verdienen, (per maand) en is belasting vrij, de werkgever betaald hierover wel premie, je bent verzekerd, krijgt wekeijks contant uitbetaald en er word 6 tot 8 euro per uur betaald

Of registreer je om te kunnen reageren.