Akkerbouw

Nieuws 358 x bekeken

‘Januari-dip’ van Chinese invoer luidt geen trend in

Peking – De over bijna de hele linie gedaalde import van landbouwproducten in China van vorige maand is niet het begin van een structurele daling van de behoefte aan buitenlandse landbouwgrondstoffen. Dat zeggen verschillende bronnen.

In januari daalde de Chinese tarwe-import met 2 procent, viel palmolie 33 procent terug en duikelden katoen (min 59 procent) en de suikerimport (min 71 procent) fors. Volgens Sudakshina Unnikrishnan van de Amerikaanse investeringsbank Barclays Capital wordt het beeld vertekend door de ’zeer hoge’ invoercijfers van december.
De Rabobank waarschuwde onlangs dat de Chinese handelscijfers over januari kunnen zijn beïnvloed doordat in januari het Chinese nieuwjaar en de vieringen daarvan vielen. Vorig jaar begon het Chinese nieuwjaar een maand later, in februari.
China’s blijvende honger naar landbouwgrondstoffen blijkt volgens Unnikrishnan duidelijk uit het aanleggen van grote staatsvoorraden van maïs, katoen en suiker. ”Dit beleid is goed voor de importvraag, zeker omdat de sterke onderliggende stijgende consumptietrends blijven bestaan,” aldus de analiste.

Of registreer je om te kunnen reageren.