Akkerbouw

Nieuws

Iets meer vraag naar snackpeen

Emmeloord – Op de Nederlandse markt is een lichte trend naar meer vraag naar babypeen of snackpeen. Dat zei Perry Kuilboer, sales manager Benelux bij Bejo Zaden, dinsdag op de Themadag Peen.

De themadag was georganiseerd door Landbouwbeurs Noord en Centraal Nederland (LNCN) in samenwerking met Agrifirm en Bejo Zaden. De babypeen is in de Scandinavische landen al jaren bekend en ook in het Verenigd Koninkrijk is nu een groeiende vraag zichtbaar. Nederland volgt nu voorzichtig.

Een tweede markttrend is volgens Kuilboer dat er iets meer vraag komt naar gekleurde peen. ”Vooral gele peen doet het goed, naar andere kleuren is minder vraag”, aldus Kuilboer.
Kijkend naar de West-Europese markt als geheel, dan valt volgens Kuilboer op dat het bewaarseizoen korter wordt, doordat de markt in het voorjaar eerder neigt naar verse peen. Voor Nederland komt directe concurrentie daarbij vooral uit landen als Frankrijk, Spanje en Israël. Gelijklopend aan het Nederlandse seizoen is Denemarken in toenemende mate een concurrent. Dit land werkt veel met onderdekkers-peen.

Verder valt de groei van het Oost-Europese areaal op. ”Deze gebieden telen vaak achter de markt aan, de areaalgroei nu is een gevolg van de hogere prijzen van de laatste jaren”, aldus Kuilboer. Rusland is met 100.000 hectare het grootst, gevolgd door Oekraïne (68.000 hectare) en Polen (30.000 hectare). Ter vergelijking, het Nederlandse areaal ligt op circa 8.170. Landen als Polen en de Oekraïne zullen in eerste instantie voor de binnenlandse markt produceren verwacht Kuilboer, maar in de toekomst kan export naar Rusland ook een optie zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.