Akkerbouw

Nieuws 398 x bekeken

Iers instituut wil proef doen met cisgene aardappel

Carlow – Het Ierse instituut Teagasc wil onderzoek doen naar aardappelen die via cisgenese resistent zijn gemaakt tegen phytophthora. Teagasc heeft daar een vergunning voor gevraagd.

Via cisgenese zijn genen uit wilde aardappelen in aardappelplanten ingebracht. De genen zijn afkomstig van Wageningen UR, zegt onderzoeksleider John Spink. ”We hebben al testen gedaan in het laboratorium en in kassen. Dit jaar willen we voor het eerst veldonderzoek doen om het effect op het milieu te beoordelen. Ook kijken we naar het effect van de ingebrachte genen op de veroorzaker van phytophthora. Het is geen onderzoek naar de commerciële mogelijkheden van cisgenetische aardappelen.”
Het onderzoek duurt vier jaar en wordt uitgevoerd in Carlow.

Of registreer je om te kunnen reageren.