Akkerbouw

Nieuws

IGC verhoogt graanvoorraden in de wereld

Londen – De International Grains Council (IGC) verhoogt de wereldvoorraad graan aan het eind van dit seizoen met 9 miljoen ton naar 378 miljoen ton. Het IGC schat de tarweoogst van 2011/2012 hoger in op een record van 695 miljoen ton. Ook de maisoogst valt groter uit dan het IGC verwachtte in de januariprognose en wel op een record van 864 miljoen ton. Dankzij de goede oogsten is de totale graanproductie dit seizoen 5 miljoen ton hoger dan vorig seizoen.

Een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw nuanceert de grote beschikbaarheid van graan. ”Het verbruik groeit ook. Aan het eind van dit seizoen kan de graanvoorraad 10,7 weken verbruik overbruggen. Dat was 10,6 weken aan het begin van dit seizoen. De beschikbaarheid van graan is ondanks de recordproductie niet wezenlijk verbeterd. Bovendien zie je dat alleen bij tarwe de voorraad toeneemt ten opzichte van het verbruik. Bij gerst, mais, rogge en sorghum zie je dat die verhouding daalt.”
Daarnaast oogst de wereld dit seizoen slechts 246 miljoen ton sojabonen, stelt de woordvoerder. ”Dat is 20,4 miljoen ton minder dan vorig seizoen. Dat betekent dat voerfabrikanten meer graan moeten verwerken in hun voer. Dat drukt de beschikbaarheid van graan.”

Of registreer je om te kunnen reageren.