Akkerbouw

Nieuws 3004 x bekeken 1 reactie

Grotere oogst tarwe verwacht in Europa

Brussel – De tarweoogst in de Europese Unie zal komend seizoen (2012/13) met 2,5 procent stijgen naar bijna 133 miljoen ton. Een maand geleden ging de Europese Commissie nog uit van 128,9 miljoen ton. Het areaal zal met een half procent groeien naar 23.332 miljoen hectare, stelt de Europese Commissie in de laatste ramingen.

De Commissie verwacht bovendien een bovengemiddelde opbrengst per hectare van 5,7 ton. Dat zou het beste resultaat zijn in vier jaar, ondanks de strenge vorst in februari. Wel wordt oogstschade verwacht in het oosten van Frankrijk, delen van Duitsland en in Polen. Vanwege de milde winter voorafgaand aan de vorst waren veel granen nog niet afgehard en dus kwetsbaar voor vorstschade, stelt de Europese Commissie.
Droogte in delen van Portugal en Spanje was eveneens zorgelijk. Daar staat tegenover dat 113.000 hectare meer graan wordt ingezaaid, waardoor de totale oogst komend seizoen wat hoger kan uitpakken dan het afgelopen seizoen het geval was.
De binnenlandse graanafzet zal in de EU met 1,8 procent dalen naar 116 miljoen ton. Verder voorziet de Europese Commissie dat minder tarwe als veevoer wordt gebruikt. De eindejaarsvoorraad zal van het oogstseizoen 2012/2013 daarom toenemen met ruim 40 procent tot 15,1 miljoen ton.
De prognose voor de totale graanoogst raamde de Commissie een maand geleden op 289,8 miljoen ton. Naast tarwe zou het gaan om 64,6 miljoen ton mais en 53,8 miljoen ton gerst. In 2011 oogstte de EU 285,5 miljoen ton graan: 129,3 miljoen ton tarwe, 65,9 miljoen ton mais en 52,3 miljoen ton gerst.
Vanaf mei wordt duidelijk hoe groot het ingezaaide areaal daadwerkelijk is en hoe het voorjaarsweer verloopt. Analisten verwachten net als de Europese Commissie een groter areaal. Vanwege de lage prijzen voor aardappelen en uien zouden akkerbouwers dit groeiseizoen geneigd zijn om meer graan in te zaaien.

Eén reactie

  • The Hulk

    Zolang het wintert waar ook in de eu is het koffiedik kijken.
    In Hongarije zijn eind januari 70% van de granen barslecht een diepe vorstperiode ingtreden en niemand weet wat daar van terecht komt . Voor Hongarije durf ik een verminderde tarweopbrengst van 30-40 % voorspellen !!

Of registreer je om te kunnen reageren.