Akkerbouw

Nieuws

Grote Australische export drukt tarweprijs

De graanprijzen zijn deze week gedaald. Het Hoofdproductschap Akkerbouw (HPA) verlaagde de EU-notering voor voertarwe met 9 euro naar 209 euro, franco geleverd in Rotterdam. De maisprijs zakt 5 euro naar 213 euro per ton.

Op de regionale beurzen is hetzelfde beeld te zien. De beurs in Middenmeer verlaagde de graanprijzen gisteren met 5 euro. Tarwe staat nu op 198 euro en gerst op 196 euro per ton. Dinsdag verlaagde de beurs in Groningen de tarweprijs met € 5,50naar 197 euro. In Goes daalde tarwe met 6 euro naar 186 tot 188 euro.
Ook op de termijnmarkten staan de prijzen onder druk. De noteringen zijn sinds half december flink gestegen. Toen raakte de graanmarkt in de ban van de droogte in Argentinië en het zuiden van Brazilië. Dat joeg de maisprijs omhoog, die de tarweprijs mee omhoog sleurde. Bovendien kwam daar de strenge vorst in Europa overheen. Dat joeg de markt schrik aan of er niet veel tarwe zou uitwinteren. Nu Koning Winter zich in grote delen van Europa terug heeft getrokken neemt de onrust af en dalen de prijzen weer.
Bovendien maakte Australië begin deze week bekend een recordhoeveelheid tarwe te gaan exporteren vanwege de overvloedige oogst. Terwijl er al meer dan genoeg tarwe beschikbaar is op de wereldmarkt.
De maisprijs heeft hier minder van te lijden omdat de beschikbaarheid dit seizoen krap blijft op de wereldmarkt. Bovendien is de verwachting dat China steeds meer mais gaat importeren om de veehouderij van voldoende voer te kunnen voorzien.
Prognose: markt blijft onzeker.

Of registreer je om te kunnen reageren.