Akkerbouw

Nieuws

Graanexport EU draait minder

Brussel – De EU exporteert dit seizoen minder graan dan in de twee voorgaande seizoenen. Van 1 juli tot en met deze week is 14,6 miljoen ton graan verkocht op de wereldmarkt en 9,1 miljoen ton geïmporteerd. Daarmee is de EU tot nu toe een netto-exporteur van 5,6 miljoen ton graan.

In seizoen 2010/2011 was het exportoverschot tot half februari 10,6 miljoen ton. Het seizoen daarvoor was dat 7,7 miljoen ton.
In 2010/2011 profiteerde de EU van de exportbeperkingen die Rusland en Oekraïne zichzelf hadden opgelegd, zegt een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw. ”Dit seizoen heeft de EU weinig tarwe op voorraad. Daardoor prijst de EU zichzelf uit de markt. Als de EU dit seizoen net zoveel tarwe zou uitvoeren als vorig seizoen dan was de EU in mei al uitverkocht.”

Of registreer je om te kunnen reageren.