Akkerbouw

Nieuws

Goede vraag uit koude EU-landen

Nu de winter in Nederland verdwenen is, blijft de vraag naar wintergroente goed uit andere EU-landen.

Was er misschien vrees voor de dooiaanval vanwege lagere prijzen? Dat blijft nog even uit. Voor prei liep de prijs zelfs op tot acht dubbeltjes voor goede prei. Aan het eind van de vorige week liep die prijs af door het ruime aanvoerbeleid van de veiling REO uit Roeselare. Dat effect lijkt nu weg.

Zuid-Europese landen als Italië zitten nog volop in de winter en vragen meer product op andere markten. Exporteurs bedienen deze markten met hun product. Voor spruiten is het beeld niet helder. Een handelaar meldt prijzen in de handel van 8 euro per 5 kilo. Dat zijn zeker geen telersprijzen. Een teler/handelaar noemt prijzen in de handel van eerder de helft. Feit is dat het zoeken is naar Nederlandse partijen. De spruiten komen vooral uit het Verenigd Koninkrijk dat kon blijven produceren in de afgelopen wintermaanden.

Het is de vraag hoeveel spruiten Nederlandse telers nog kunnen aanvoeren. De helft is kapot gevroren, weet een handelaar. Mogelijk is in Zeeland nog product gespaard gebleven.

 

Prognose: goede vraag blijft.

Of registreer je om te kunnen reageren.