Akkerbouw

Nieuws

Geen vrees voor vorstschade in wintergranen

Wageningen – Nederlandse akkerbouwers hoeven niet, zoals in de Oekraïne en Duitsland, te vrezen voor vorstschade in wintergranen. Zolang het niet langdurig streng gaat vriezen, of vorst en dooi elkaar gaan afwisselen, heeft de vorst juist een gunstig effect. Dat stellen Paul Hooijman, manager team akkerbouw bij DLV Plant en Fokko Prins, teelspecialist bij Agrifirm Plant.

”Het is juist goed voor de bodemstructuur dat er wat vorst in de grond komt. De wintertarwe is door de milde winter ver ontwikkeld. Het punt is nu eerder dat de tarwe aan een stikstofgift toe is. Dat heeft alleen zin als de vorst uit de bodem is, anders bereikt de stikstof de wortels niet,” stelt Hooijman.

Veel wintertarwe is vroeg ingezaaid en heeft zich goed ontwikkeld. ”Het gewas is goed geworteld en zal daardoor amper hinder ondervinden van de vorst,” zegt Prins. ”De groei staat door de kou een tijdje stil, verder niet. De meeste akkerbouwers zullen zich nu geen zorgen maken.”

Pas als vorst en dooi gaan afwisselen kan door rek en krimp wat schade aan de wortels van de granen ontstaan, vertelt Hooijman. Maar ook dat is op dit moment geen reden tot zorgen. ”Het kan ook best zijn dat wat planten omhoog vriezen door de kou, maar zelfs dat kan in de meeste gevallen geen kwaad.”

Of registreer je om te kunnen reageren.